אקולוגיית חורף של לטאות בגרדיאנט אקלים משתנה

לטאות משמשות חיות מודל במחקרים הבוחנים את השפעת תנאי האקלים על בעלי חיים אקטותרמיים בהיבטים שונים (פעילות, היסטוריית חיים, רבייה, שרידות וכו'), וכן עבור מודלים הבוחנים כיצד תשפיע ההתחממות הגלובלית על תכונות אלו. 

חרדון במערכת המחקר
חרדון במערכת המחקר

חוקר ראשי: ד"ר אופיר לוי

סטודנט: בן שרמייסטר

 

לטאות משמשות חיות מודל במחקרים הבוחנים את השפעת תנאי האקלים על בעלי חיים אקטותרמיים בהיבטים שונים (פעילות, היסטוריית חיים, רבייה, שרידות וכו'), וכן עבור מודלים הבוחנים כיצד תשפיע ההתחממות הגלובלית על תכונות אלו. על פי המודלים, אקלים חם יותר יאפשר ללטאות טווח פעילות רחב יותר עבור שיחור מזון, עיכול ורבייה. רובם המכריע של מחקרים אלה מתמקד בעונות האביב-סתיו, ומזניח את עונת החורף, מתוך הטענה הרווחת, כי זוחלים אינם פעילים בעונה זו. עם זאת, לפעילות בחורף קיימים כמה יתרונות, בין השאר שיחור מזון, הגברת קצב גדילה, הגברת קצב ייצור תאי המין ועוד.

על מנת ללמוד עוד על התנהגות של לטאות בעונה זו, אנו חוקרים את פעילות החורף של החרדון המצוי בכמה אתרי מחקר תחת גרדיאנט אקלים משתנה. המחקר מחולק למעקב אחר אוכלוסיות בשטח טבעי, בכמה אתרי מחקר הפזורים לאורך גרדיאנט אקלים, וכן השוואה בין שתי אוכלוסיות שמוצאן מאזורים שונים והחיות בתנאי אקלים זהים בגן הזואולוגי. לשם כך הקמנו בגן הזואולוגי חמש סביבות מלאכותיות, המדמות את הסביבה הטבעית של החרדונים. בכל סביבת מחקר הותקנו שתי מצלמות חישת תנועה, המזהות את תנועות החרדונים, וכל אחת מהן אוכלסה בשלושה פרטים – זכר ושתי נקבות. בעזרת המצלמות נוכל לנתח את דפוסי ההתנהגות של החרדונים ולהשוות בין שתי האוכלוסיות. בשלב מאוחר יותר, בשילוב תוצאות נתוני השטח עם תוצאות הניסוי בסביבות המחקר המלאכותיות, נוכל ליצור מודל המאפשר לחזות בצורה מהימנה יותר את השפעות שינויי האקלים על דפוסי פעילותם של מיני זוחלים בעולם.

מחקר זה יסייע להבין כיצד משפיעים תנאי האקלים על התנהגות החורף של זוחלים, ומתוך כך, האם ובאיזה אופן תהווה ההתחממות הגלובלית סיכון עבור זוחלים בתנאי אקלים שונים.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>