חלקת חולות החוף, גבעות הכורכר והחמרה

חלקת חלקת חולות החוף, גבעות הכורכר והחמרה מייצגת את הצומח של אזור מישור החוף בישראל.

חומעת האוירון בחלקת הכורכר. צילם: יובל ספיר.

הגן הבוטני של אוניברסיטת תל אביב הוקם על גבעת כורכר ומיני הצמחים בחלקה זו הם בחלקם מקומיים. כורכר הוא סלע משקע פריך הנוצר מתלכיד של חול ים וחומר גירי. זהו בית גידול יובשני מכיוון שהמים מחלחלים בסלע החולי הנקבובי בקלות. על מסלע כזה יש יתרון לצמחי מדבר עמידים ליובש, ובאזור האקלים הים-תיכוני במישור החוף של ישראל ניתן למצוא בחולות מישור החוך ועל גבעות הכורכר הרכב מינים ייחודי ובו  מפגש בין צומח מדברי וצומח ים-תיכוני.

חדירה של צמחים מדבריים וים-תיכוניים למישור החוף, הצעיר מבחינה גיאולוגית, הביאה לאבולוציה של מינים אנדמיים רבים. יותר משלושים מיני צמחים במישור החוף גדלים אך ורק בישראל ובסביבותיה.

יחד עם זאת, זהו האזור המיושב בצפיפות הרבה ביותר בישראל ובשל הפיתוח הנרחב באזור זה יש פגיעה משמעותית בגבעות הכורכר ובצומח עליהן. בתי גידול אלו הם מהמאוימים בארצנו. כתוצאה מכך מינים רבים הגדלים על קרקעות קלות אלו מצויים בסכנת הכחדה.
בחלקה זו בגן ניתן להתרשם מהצמחים הגדלים על חוף הים ומסוגלים להתמודד עם הקשיים הסביבתיים: מליחות, צחיחות ותנודתיות רבה של מצע הגידול (דיונות החול). תנאים אלו מזכירים בחלקם את הקשיים עימם מתמודדים צמחי המדבר. בשל כך נמצא דמיון מורפולוגי בין צמחי החוף וצמחי המדבר. מיני צמחים מיוחדים מהם ניתן להתרשם בחלקה הם: אירוס הארגמן (Iris atropurpurea), אזוביון דגול (Lavandula stoechas) וחומעת האווירון (Rumex rothschildianus).

איריס הארגמן בחלקת החולות והחמרה, צילמה: יעל אורגד