אודות הגן הבוטני

הגן הבוטני של אוניברסיטת תל אביב - גן יהודה נפתלי הוקם בשנת 1973 ומשמש כמרכז להוראה, למחקר ולמקלט למיני צמחים הנמצאים בסכנת הכחדה

שער הכניסה לגן הבוטני, צלם: גברי שיאון

הגן הבוטני של אוניברסיטת תל אביב הוקם בשנת 1973  כמורשתו וצוואתו הרוחנית של נח נפתולסקי, מחלוצי החוקרים של צמחיית ארץ ישראל. כיום הוא משמש כמרכז להוראה, למחקר ולמקלט למיני צמחים הנמצאים בסכנת הכחדה. הגן משתרע על פני כ-34 דונם ובו תצוגה של צומח ארץ ישראל ושכנותיה, ותצוגות של אוספי צמחים מיוחדים מרחבי העולם. בגן צומחים כ-3800 מיני צמחים מהארץ ומרחבי העולם. הגן משמש כמרכז מחקר והוראה למען סגל החוקרים של הפקולטה למדעי החיים ע"ש ג'ורג' ס. וייז ושל בית הספר למדעי הצמח ואבטחת מזון בפרט, וכן לחוקרים אחרים מאוניברסיטת תל אביב וממוסדות מחקר והשכלה גבוהה אחרים בארץ ובעולם. הגן הבוטני מהווה מרכז חינוכי לאנשי מקצוע, לציבור הרחב ולתלמידי בתי ספר, וחושף בפניהם את יפי הטבע ועושר מיני הצמחים, כמו גם תופעות אקולוגיות ואבולוציוניות חשובות.
בגן, בחממות ובמעבדות השונות - על שלל מיני הצמחים הגדלים בהם, נערכים מחקרים וניסויים לאורך השנה בתחומי אקולוגיה, ביוטכנולוגיה, ביולוגיה של התא, גנטיקה התפתחותית ועוד.

בשנת 2019 שונה שם הגן והוא נקרא "הגן הבוטני - גן יהודה נפתלי", כהוקרה ליהודה נפתלי אשר בחר לתרום לפיתוח ולקידום הגן הבוטני.

מפת הגן הבוטני

מגוון המינים המייצג את צומח ארץ ישראל ומבחר המינים מצמחיית העולם הופכים את הגן למוזיאון חי ודינמי של עולם הצומח על היבטיו השונים. בגן מתנהלים מחקרים אקולוגיים ובוטניים שונים, הבודקים מגוון רחב של נושאים, מתפקוד חברות אקולוגיות ועד לגנטיקה של צמחים. בנוסף, הגן משמש כמעבדה לחקר מינים של צמחי בר נדירים ובסכנת הכחדה, ומשמש כגן מקלט לאותם צמחים במטרה לשמר את מגוון המינים של צמחי ישראל.

פעילות הגן הבוטני נתמכת על ידי משרד החקלאות ופיתוח הכפר, באמצעות מועצת הגנים הבוטניים.

גן יהודה נפתלי הוא פנינה של טבע באמצע העיר הסואנת. בין עצים סבוכים, פכפוך מים וצמחייה עשירה מכל עבר, שוכחים שנתיבי איילון הסואנים נמצאים ממש מעבר לפינה. לזמן-מה נדמה שיצאנו מהעיר והגענו למקומות רחוקים – לנווה מדבר, לארץ טרופית ואפילו אל מתחת לפני האדמה, שם אפשר להציץ לצמחים מתחת לשורשים.

הכניסה לגנים הבוטניים נעשית בתיאום מראש בלבד - בליווי מדריך או בסיור לקבוצה. לתיאום סיור באמצעות אתר מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט לחצו כאן >>

דפי מידע:

עברית