דוקטור משה אגמי

דוקטור משה אגמי היה מנהל הגן הבוטני בשנים 1989 עד 2002 

ד"ר משה אגמי
ד"ר משה אגמי

משה אגמי נולד בבגדד ב-5.1.1946 ועלה ארצה בשנת 1951, בהיותו בן חמש וחצי שנים. גר במעברות בכפ"ס ובכפר נחמן שברעננה. בשנת 1954 עברה משפחתו להתגורר בשכונת נווה נאמן בהוד השרון.

 

ב-1970 סיים את לימודי התואר הראשון בביולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים והמשיך לתואר השני במחלקה לבוטניקה באוניברסיטת ת"א. עבודת המחקר שערך בדקה את השפעת זיהום מי הנחלים אלכסנדר וירקון על צמחייתם. המשיך לדוקטורט באוניברסיטת ת"א בנושא אאוטאקולוגיה של ניידת החוף, אותו סיים ב-1982.


שלוש השנים הבאות עבד במכון לחקר המדבר בשדה בוקר שבאוניברסיטת בן גוריון. ב-1987 עבר לאוניברסיטת פלורידה שבארה"ב שם חקר במשך שנתיים את כושרם של צמחי מים לטהר מים מזוהמים. ב-1989 שב ארצה למחלקה לבוטניקה באוניברסיטת ת"א והתמנה למנהל הגנים הבוטניים, תפקיד אותו מלא במשך 13 שנים. בחמש השנים הבאות שימש כאקולוג במכון לחקר הדגניים באוניברסיטת ת"א, בחקר חיטת הבר וקרוביה באזור עמיעד.

 

לאורך השנים התמקד מחקרו באקולוגיה ובאקופיזיולוגיה של צמחי מים, כמו גם בשימוש בהם בטיפול בטיהור שפכים. דגש מיוחד הושם על צמחים בסכנת הכחדה, והוקם אף "גן מקלט" בגנים הבוטניים של אוניברסיטת תל אביב, על מנת לחקור אותם ולהחזירם לאתריהם המקוריים כמו במעלה הירקון או בשמורת החולה.


פעילות המחקר בנגב התמקדה בביולוגיה ובאקולוגיה של צמחי מדבר ודרכי הסתגלותם לתנאים הבלתי חזויים בבית גידולם. בכל נושאי המחקר התחקה אחר אינטראקציות ביולוגיות ובהן גם תחרות בין מינים שונים. 

ד"ר אגמי היה שותף בפרסום שלושה ספרים ומאמרים מחקריים רבים בכתבי עת בינלאומיים לבוטניקה ואקולוגיה. במשך כל השנים הנחה סטודנטים לתארים אקדמיים בבוטניקה ואקולוגיה, ולימד קורסים בנושאי פיטוגאוגרפיה, אקולוגיה והתאמות של צמחים לתנאי סביבה שונים, קלימטולוגיה וחגורות הצמחים על פני כדור הארץ ועוד.


במקביל לפעילות האקדמית, החל משנת 1972, חשף אלפי חובבי טבע לנפלאות הטבע ביותר מ-200 טיולים ומסעות ברחבי העולם על פני 7 יבשות. מסעות השייט שהדריך כללו את המזרח הרחוק הרוסי, כגון ים אוחוצק, קמצ'טקה, צ'וקוטקה והאי ורנגל, כמו גם מסעות שייט לאיי מלנזיה - פפואה גינאה החדשה, סולומון וונואטו. מסעות השייט בהם הדריך היו גם לאנטארקטיקה, ואיי דרום ג'ורג'יה ופוקלנד, כמו גם לאיים הסוב-אנטארקטיים שבין ניו זילנד לאנטרקטיקה וים רוס שבמרכז היבשת האנטארקטית. כך גם לגרינלנד, איי גלפאגוס, האיים הבריטיים, סקוטלנד ועד סבאלברד ואיי סיישל (כולל אלדברה).


את התובנות והרשמים ממסעות אלו, חלק בהרצאותיו בקורסים השונים באוניברסיטה ובהרצאות לקהל הרחב.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>