תגלית גנטית חדשה: עגבניות שצורכות פחות מים ללא פגיעה ביבול
חוקרים מבית הספר למדעי הצמח באוניברסיטת תל אביב, בשיתוף חוקרים מישראל וארה״ב, הצליחו לפתח עגבניות יעילות יותר בשימוש במים – תוך שמירה על יבול איכותי. הממצאים פורסמו בכתב העת היוקרתי PNAS.
צוות חוקרים מהפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת תל אביב, בראשות פרופ' שאול ילובסקי וד"ר ניר שדה, הצליח ליצור זני עגבנייה בעלי יעילות נצילות מים גבוהה, ללא ירידה בכמות היבול או באיכותו.
המחקר בוצע בשיתוף חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון ואוניברסיטת אורגון, והוביל אותו ד"ר מאליקרג'ונה ראו פולי ופיוריטי מוצ'וקי, מבית הספר למדעי הצמח.
באמצעות עריכה גנטית בשיטת CRISPR, התמקדו החוקרים בגן בשם ROP9, המעורב בשליטה על פתיחה וסגירה של פיוניות – הפתחים בעלים שדרכם מתבצע איזון בין אידוי מים לקליטת פחמן דו-חמצני. תהליך זה מאפשר לצמח לווסת את משק המים שלו, אך גם משפיע על קצב הפוטוסינתזה.
המחקר חשף כי צמצום פעילותו של הגן ROP9 מאפשר סגירה חלקית של פיוניות בשעות החמות – מה שמפחית את איבוד המים – מבלי לפגוע בקליטת הפחמן הדו-חמצני. תוצאות ניסויי שדה אישרו כי אין פגיעה בתנובת העגבניות ובאיכות הפרי.
לדברי ד"ר שדה, הדמיון בין חלבוני ROP בעגבנייה לאלו שבגידולים נוספים, כמו חיטה, חציל ופלפל, מרמז על פוטנציאל ליישום רחב במיני צמחי מאכל נוספים – דבר שעשוי להשפיע משמעותית על החקלאות בעידן של שינויי אקלים ומשבר מים.