נדידת ציפורים- עקרונות ביולוגיים ושיטות מחקר (0455.2811)

עודכן: 17.07.2016

שם הקורס באנגלית: Bird Migration - Biological Principles and Research Methods

מרצה הקורס: פרופ' לשם יוסף

ימים ושעות הקורס

סוג: שיעור
מספר קורס סמסטר יום משעה עד שעה בניין חדר
0455.2811.01 ב ד 16:00 18:00 בריטניה 005

סילבוס:

הקורס יעסוק באספקטים נרחבים של נדידת הציפורים על היבטיה השונים, ייחודה של ישראל בצומת שלוש יבשות והצגת מחקרים ביולוגיים ויישומם, תוך דיון בשאלות מפתח ביולוגיות להבנת תופעות נדידת הציפורים:
• היקף הנדידה בעולם החי: מבוא – עקרונות ניווט, השעון הביולוגי, נודדי יום ולילה, יתרונות אקולוגיים.
• האבולוציה של נדידת ציפורים: כדגם התפתחות אבולוציוני.
• ייחדה של ישראל בצומת שלוש היבשות: יחודה של ישראל, מגוון המינים הנודדים, קונפליקטים בנושאי שימור הטבע בנתיבי הנדידה.
• שיטות מחקר נדידת הציפורים: צופים קרקעיים, מכ”מים, לווינים, כלי טייס, טיבוע מחקרים פיזיולוגיים ואינטגרציה בין השיטות.
• האקלים ומזג אויר – כגורם מרכזי באסטרטגיית הנדידה.
• טווחי נדידה יומיים ועונתיים – סימולציה ונתונים.
• אסטרטגיית התקהלות לעומת נווטי בדד: הים והמדבר – כמחסומים קריטיים, הקשר בין מקורות המזון ואופי הנדידה, מרחקים נתיבים, שטחי חריפה ואופי הנדידה.
• ציפורים ותעופה אזרחית וצבאית: קונפליקט או דו קיום? המחקר וישומו בישראל ובעולם.
• מעקב אחרי ציפורים בעזרת לוויני דופלר: עקרונות השיטה ויישומה בשדה, סיכום 2 עשורים של מחקר בעזרת לווינים.
• פרויקט מחקר הנשרים בישראל – כדגם למעק טלמטרי: גרעיני רבייה כגורם באישוש אוכלוסיות ומעקב טלמטרי לטווחי שוטטות במזה”ת.
• פרוייקט מחקר הנשרים בישראל כגורם רב תחומי לקראת המאה ה-21: יישום נושאי בטיחות טיסה, נושאי חינוך ומעקב באינטרנט, תיירות טבע והתרומה לתהליך השלום באיזור; התכנית החינוכית באינטרנט ”הציפורים הנודדות אינן יודעות גבולות – מחר 98” אוניברסיטת ת”א והחברה להגנת הטבע.

דרישות קדם: אין

נוכחות חובה

הרכב ציון:
מבחן אמריקאי בסוף הקורס

מטלת סיום: בחינה בכתב

ספרות:
ספרות בסיסית לקורס:

1. לשם יוסי, בהט עפר - \\”לטוס עם הציפורים\\” 264 עמ\\’ ההוצאה לאור של \\”ידיעות אחרונות\\”, הוצאה בעברית והוצאה באנגלית (עם תוספת פרק עדכני המחקרים והפעילות בשנים האחרונות, עמ\\’ 211-254).

2. 1995, Israel Journal of Zoology Vol 41 (3), מסכם כנס בינלאומי בנושאי מחקרי נדידה שהתקיים באפריל 1994 באילת (522 עמודים).

3. הציפורים הנודדות אינן יודעות גבולות - סיכום מאמרי כנס בינלאומי בנושא: \\”אספקטים מדעיים וחינוכיים של הנדידה 31/8-6/9/1977, בהוצאת המרכז הבינלאומי לחקר נדידת הציפורים בלטרון, אוניברסיטת ת\\”א (255 עמודים).

4. הציפורים הנודדות אינן יודעות גבולות - סיכום מאמרי כנס בינלאומי בנושא: בטיחות טיסה וציפורים במזרח התיכון, אפריל 1999. בהוצאת המרכז הבינלאומי לחקר נדידת הציפורים בלטרון, אוניברסיטת ת\\”א והחברה להגנת הטבע (310 עמודים).

5. Wings Over Africa – סיכום כנס בינלאומי עם מדינות אפריקה בנושאי מחקר, שימור, חינוך ובטיחות טיסה, בהוצאת המרכז הבינלאומי לחקר נדידת הציפורים בלטרון, אוניברסיטת תל-אביב והחברה להגנת הטבע (352 עמודים)

6. האתר באינטרנטwww.birds.org.il

7. הקורס מופיע באתר הווירטואלי של אוניברסיטת תל-אביב.