המלצות לחזרה מטיבה מחופשת לידה למחקר

יציאה לחופשת לידה במהלך לימודים לתארים מתקדמים עלולה להעלות קשיים וחששות שלא היו קיימים לפני כן. במסמך זה ננסה לספק מידע חיוני והמלצות שגיבשנו משיחות עם תלמידות וחברי וחברות הסגל בפקולטה במטרה להסדיר נהלים, להפיג חששות ולתרום לחזרה מטיבה למחקר

 

 

לידה היא חוויה משנת חיים. כל אחד ואחת חווה את חווית המעבר להורות או הרחבת המשפחה אחרת. בנוסף להתאמות והקלות שיפורטו במסמך, חזרה מיטבית דורשת גם אחריות אישית של התלמידה על התקדמות המחקר וההתפתחות המקצועית האישית שלה. חזרה מיטבית למחקר ולעבודה משותפת תלויה גם בקשר בין המנחה לדוקטורנטית כמפורט בהמשך.

 

מידע למלגאיות
חשוב להבחין בין זכויות של עובדת מועסקת לבין סטודנטית מלגאית. סטודנטית באוניברסיטה שמקבלת מלגה בלבד אינה נחשבת כ"עובדת" על פי החוק, ועל כן לא נהנית מזכויות של עובדת אוניברסיטה שמקבלת משכורת בהקשר של לידה והורות.מידע לסטודנטית המועסקת כסגל זוטר ניתן למצוא באתר הסגל הזוטר כאן. לשאלות ובירורים נוספים ניתן לפנות ל- irgun@zutar.org.il. האוניברסיטאות מחויבות לעמוד בתנאים ע"פ חוק זכויות הסטודנט והוראות המועצה להשכלה גבוהה אותן ניתן למצוא באתר המל"ג כאן


מלגות המחקר בפקולטה מוענקות לתקופה של 4 שנים (PhD) ושנתיים (MSc). ע"פ חוק המלגות ממשיכות להיות משולמות בעת חופשת לידה למשך 15 שבועות באותו היקף שהיה עד אז. הארכת המלגה מעבר לתקופה זו אינה מחויבת ותלויה בהחלטת המנחה.

 

על מנת לאפשר השלמת לימודים ומחקר שהופסקו זמנית בזמן חופשת הלידה, האוניברסיטה, במימון הרקטור, מאפשרת הארכת המלגה ל-3.5 חודשים נוספים, בגובה 100% בלבד בתום השנה הרביעית לדוקטורט, עבור כל לידה. על מנת לקבל תוספת זו יש להגיש בקשה בקישור כאן.
 

 

מידע בנוגע ללימודים ולמחקר
הארכת חופשת הלידה אינה מחייבת הפסקת לימודים. יתרה מכך, הפסקת לימודים אינה מומלצת מאחר והיא משבשת את מהלך הלימודים ועלולה לחסום הזדמנויות וגישה למשאבי האוניברסיטה. במקרה הצורך ניתן לבצע הפסקת לימודים ע"י פנייה לוועדה היחידתית, באמצעות בקשה מנומקת של הסטודנטית ובהמלצת המנחה. הפסקת לימודים לתלמידת דוקטורט יכולה להמשך עד שנה.
 


המלצות לחזרה מטיבה מחופשת הלידה
בעת חופשת הלידה מומלץ לשמור על קשר הדדי בין התלמידה למעבדה ולמנחה וההיפך. שמירה על קשר עם תלמידת המחקר צריך להיעשות  עם תשומת לב ורגישות לשינויים שחווה התלמידה ולשלבים  השונים שלאחר הלידה. המטרה היא להבהיר שהדלת לחזרתה של התלמידה נותרת פתוחה לשובה למחקר וללימודים; אולם מצד שני, להשתדל שלא להכביד עליה. מומלץ לבצע תיאום ציפיות בשלבים שונים, ובמידת האפשר ובהסכמה הדדית כדאי לאפשר חזרה הדרגתית למחקר מתוך הצורך להסתגלות לשינויים.

לאחר החזרה למחקר וללימודים הזמינות של התלמידה עלולה להיות פחותה מכפי שהיתה לפני הלידה, עקב מחלות ילדים, קשיים בריאותיים ועוד. עם זאת כדאי לדעת כי על פי מחקרים שונים תפוקת העבודה והיעילות של אימהות היא מן הגבוהות.

 

תקשורת, שיתוף פעולה ורגישות הם המפתח לחזרה מטיבה לעבודת מחקר משותפת יעילה
 

לסיוע נוסף ניתן לפנות ליו"ר הוועדה להוגנות מגדרית פרופ' נועה שנקר shenkarn@tauex.tau.ac.il

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>