נבחרת האוניברסיטה זכתה במדליית זהב בתחרות iGem הבין-לאומית לביולוגיה סינתטית

12 מבין 13 חברי הנבחרת הם סטודנטים בפקולטה למדעי החיים. הפרויקט נעשה במסגרת קורס שנתי לשנה ג' בהיקף 8 נק'.

04 דצמבר 2019
עומדים: אופק שנייצר, מישל האוזר, ליאור סופר, עומר גרינבויים, אופיר ורדי, תמיר טולר; יושבים: יעל אלון, אוריה זילברמן, ארז ירמיה, ניצן גוב, דרור הדס, הדר בן-ארוש, מאי אברהם, לילך אלבאום.

מדליית זהב הוענקה לנבחרת אוניברסיטת תל אביב על פיתוח מערכת אלטרנטיבית לאנטיביוטיקה בתחרות iGem הבין-לאומית לביולוגיה סינתטית.

זו השנה הראשונה שבה אוניברסיטת תל אביב שלחה קבוצה רב תחומית של סטודנטים לתחרות שנערכה השנה בבוסטון ושבה השתתפו 400 צוותים ממיטב האוניברסיטאות בעולם דוגמת הרווארד ו- MIT. הצוותים נתבקשו לבנות מערכות חדשניות בתחום הביולוגיה הסינטטית במטרה להשפיע על הקהילה שלהם ועל העולם כולו.

נבחרת האוניברסיטה מנתה קבוצה של 13 סטודנטים (12 מהם סטודנטים בפקולטה למדעי החיים), שהונחתה על ידי שלושה מנחים מפקולטות שונות ומדיסציפלינות שונות: מדעי החיים, הנדסה ורפואה.

הקבוצה החליטה להתמקד באחד האיומים הגדולים ביותר על הבריאות העולמית: בעיית העמידות של פתוגנים לאנטיביוטיקה. חברי הקבוצה פיתחו מערכת אלטרנטיבית לאנטיביוטיקה המבוססת על הינדוס פיוצינים, קומפלקסים של חלבונים שמיוצרים בטבע על ידי בקטריות מסוג Pseudomonas aeruginosa, כך שתחת אות מולקולרי מסוים הם יעברו אקטיביזציה ויהרגו זן חיידקי מסוים. בכך הפיוצינים מהווים מענה אנטיבקטריאלי ספציפי שלא פוגע בחיידקים הטובים שבסביבה אלא רק באלו שיש צורך להשמידם.

ייחודיות הפרויקט היתה בכך שהוא התבסס על כלים רב תחומיים מביולוגיה סינתטית, ביואינפורמטיקה והנדסה. צוות הסטודנטים תכנן להנדס את הפיוצין האנטיבקטריאלי כך שניתן יהיה לשנות ולשלוט בטווח היעדים החיידקיים שלו. תכנון זה יאפשר בסופו של דבר ייצור "אנטיביוטיקה בהתאמה אישית".

הפרויקט נעשה במסגרת קורס שנתי לשנה ג' בהיקף 8 נק' בפקולטה למדעי החיים, שכלל גם גיוס כספים לציוד ולתחרות (בין היתר ממשרד המדע), הקמת המעבדה, תכנון העבודה לאורך השנה והוצאת התוכנית אל הפועל.

הפיתוח שהציעה הנבחרת עורר עניין רב בקרב קרנות הון סיכון בתחום הביוטק. בימים אלה הנבחרת תגיש בקשה לרישומו כפטנט.

הפקולטה למדעי החיים מתברכת בסטודנטים שלה שהשתתפו בתחרות ומברכת אותם על זכייתם.

קראו כאן על חברי הנבחרת.