פרס מפעל חיים לפרופ' יוסי לויה

פרופ' יוסי לויה זכה בפרס מפעל חיים, מטעם האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה, על תרומתו העצומה למדע ולשימור שוניות האלמוגים בעולם ובים סוף

05 יוני 2023
יוסי לויה

ברכות לפרופ' יוסי לויה, על זכייתו בפרס מפעל חיים, מטעם האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה, על תרומתו העצומה למדע ולשימור שוניות האלמוגים בעולם ובים סוף.

פרופ' יוסי לויה הינו פרופסור אמריטוס לאקולוגיה ימית בביה"ס לזואולוגיה, הפקולטה למדעי החיים, אוניברסיטת תל אביב. פרופ' לויה הוא מחלוצי העבודה המדעית על שוניות-האלמוגים בארץ ובעולם. הוא מוכר כיום כחוקר מוביל בעולם עם פרסומים רבים בעיתונות המדעית מהשורה הראשונה, ובכלל זה כתבי עת רב-תחומיים יוקרתיים כ-Science ו-Nature.

פרופ' לויה נמנה עם השורה הראשונה של מדענים בעולם העוסקים בנושאי האקולוגיה ובחקר שימור-הסביבה. מחקריו פורצי-הדרך בפיתוח שיטות כמותיות/סטטיסטיות לקביעת המגוון הביולוגי ובריאות חברות שונית-האלמוגים מיושמות כיום בעולם כולו. הוא מילא תפקידים מרכזיים במסגרת וועדות מומחים לאומיות ובינלאומיות באירופה, בארה"ב, ביפן ובאוסטרליה בנושאי זיהום-הים בנפט, שימור-הסביבה, המגוון-הביולוגי והתמודדות עם השפעת שינויי-האקלים על חברות בע"ח והאדם.

בולטת מעורבותו ומנהיגותו בקהילה המדעית בישראל בשילוב הישגים מדעיים במאבקים סביבתיים להגנת הסביבה הימית ובהכשרת דור המשך בפיתוח המחקר האקולוגי ואיכות הסביבה. עד כה סיימו בהדרכתו מספר דורות של אקולוגים, המהווים כיום חלק נכבד מעמוד השדרה האקדמי במרבית מוסדות המחקר וארגוני שמירת הטבע בארץ.

הישגיו המדעיים זיכו אותו בפרסים יוקרתיים, בהם פרס המלכה אליזבת (1980): מדליית דרווין היוקרתית (2000); פרס לנדאו (2003); ופרס אמת (2015). ב-2009 נבחר לאקדמיה הלאומית הישראלית למדעים. כיום משמש יו"ר קרן בת-שבע דה-רוטשילד לקידום המדע בישראל ויו"ר קרן מלגות ע"ש אהרון ואפרים קציר בחסות האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים.

האגודה הישראלית לאקולוגיה ומדעי הסביבה מקיימת פעילות רצופה במשך כ-40 שנה, במהלכן קיימה עשרות כנסים, פרסמה אלפי מחקרים, ותרמה רבות להכרה וליוקרה של תחומי המדעים הללו. לאגודה חשיבות ויוקרה לאומיים ועולמיים שמקורם בגודלה, בחשיבות המחקרים המוצגים בה ובתחום הרחב שבחרי האגודה עוסקים בהם.