גם זחלי זבובים מעדיפים לגור בעיר הגדולה

מחקר חדש של פרופ' ינון שרף מהפקולטה למדעי החיים מגלה כי אף על פי שרוב בעלי החיים שורדים ומתרבים פחות טוב בבתי גידול עירוניים, זחלים של זבובים למעשה משגשגים בערים ובמרכזים עירוניים

28 יולי 2021
גם זחלי זבובים מעדיפים לגור בעיר הגדולה

בתי גידול עירוניים הם בתי הגידול הגדלים כיום במהירות הרבה ביותר בכדור הארץ, על-חשבון בתי גידול אחרים. לכן, חשוב לחקור כיצד אורגניזמים שונים מתפקדים בבתי גידול חדשים אלה.

 

האריתולע הינו זחל זבוב, בעל התנהגות ייחודית. הוא חופר מלכודות-משפך בקרקע חולית ואורב לנמלים ולסוגי טורף אחרים. מערות הן בית הגידול הטבעי שלו, אך הוא נפוץ מאד בערים ים-תיכוניות, כמו תל אביב, מתחת למחסות שנבנו על-ידי האדם. הם נפוצים במיוחד סמוך לקירות בניינים.

 

במחקר שערך צוות בראשות פרופ' ינון שרף, מבית הספר לזואולוגיה, הפקולטה למדעי החיים, שאלו החוקרים, אילו גורמים יכולים להסביר את משיכתו של האריתולע לקירות? על פי הסברה שהעלה המחקר, אתרים ליד קירות מספקים תנאים טובים יותר כאתרי מארב לטרף מאשר אתרים הרחוקים מקירות.

 

במהלך המחקר, התמקד הצוות במספר השפעות אפשריות: עומק חול, גודל גרגירי החול, והימצאות צל וטרף ליד הקיר בהשוואה לאתרים רחוקים יותר. אמנם לא נמצא גורם יחיד שיכול להסביר את העדפת האריתולע לאתרים סמוכים לקיר, אולם בכל אתר סמוך לבניין שנבדק, נראה שגורם אחר היה זה שהביא להעדפה זו. לדוגמה, הקירות מטילים צל, לפחות בחלק משעות היממה, שמונע מהאריתולע מלהתחמם יתר על המידה, אך רק בחלק מהאתרים. טרף זמין נמצא יותר ליד הקיר, אך שוב, רק בחלק מהאתרים.

 

בשלב האחרון של המחקר, ביצעו חברי הצוות ניסוי, במהלכו, הציבו את זחלי האריתולע על חול נקי במרכז אתר הניסוי ובשולי האתר, קרוב לקיר, ובחנו האם הזחלים זזו לאחר יממה, או חפרו מלכודת-משפך. אלה שהוצבו במרכז האתר זזו מרחקים גדולים יותר, ועשו זאת יותר לכיוון הקיר מאשר בכיוון ההפוך. את התוצאה הזו, פירש הצוות כהעדפה פעילה לקיר והחשבת אתרי מארב ליד קירות כטובים יותר על-ידי האריתולע.

 

מחקר זה נבנה על מחקר קודם במעבדה, שהשווה בין אוכלוסיות של אריתולע מתל אביב ואוכלוסיות באזורים טבעיים יותר, מחוץ לעיר, כגון במערות אפקה או שמריהו. אוכלוסיות עירוניות גדולות יותר, חופרות משפכים גדולים יותר והזחלים בהן הופכים לבוגרים גדולים יותר בהשוואה לאוכלוסיות טבעיות. אריתולעים יכולים לפיכך להיחשב כ"מינים עירוניים מתמחים" – בעלי-חיים המנצלים שינויים בטבע שמבצע האדם והמשגשגים בסביבה עירונית.

 

מחקר זה עוזר להבין גם אילו היבטים של בית הגידול העירוני אחראים להצלחה זו של המינים העירוניים המתמחים. תוצאות המחקר פורסמו בכתב העת Biology
להמשך קריאה: Scharf I, Gilad T, Taichman Y, Subach A (2021) Urban Pit-Building Insects Are Attracted to Walls for Multiple Reasons. Biology 10:635.  https://www.mdpi.com/2079-7737/10/7/635/htm 

 

figforpress

בתמונה: (A) האתרים הסמוכים לבניינים, בתוך אוניברסיטת תל אביב, שנבדקו במסגרת המחקר. (B) דוגמה לאתר כזה, שטח חולי ליד אחד הבניינים. (C) מלכודות-משפך סמוך לקיר הבניין. (D) אריתולע בוגר (חץ צהוב) עומד על קיר. מתחתיו (שני חצים אדומים) מלכודות-משפך שנבנו על-ידי הזחלים. 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>