אובדן תוצרת חקלאית: מנגנונים ופתרונות (0455.2555)
ימים ושעות הקורס
סוג: שיעור | ||||||
מספר קורס | סמסטר | יום | משעה | עד שעה | בניין | חדר |
0455.2555.01 | ב | ג | 16:00 | 18:00 | שרמן | 002 |
סילבוס:
מטרות הקורס
- לימוד התהליכים הפיסיולוגיים המתרחשים בתוצרת קטופה המביאים להתכלותה והאמצעים הננקטים למניעת איבוד תוצרת חקלאית.
- פתולוגיה של תוצרת חקלאית: יחסי הגומלין פתוגן-פרי, מנגנוני תוקפנות, מנגנוני הגנה והאמצעים הננקטים לצורך מניעת רקבונות לאחר קטיף.
- חרקים לאחר קטיף: התמודדות עם חרקי מחסן, טיפולי הסגר לצורך ייצוא תוצרת חקלאית.
הקורס יכלול 12 הרצאות פרונטליות בנות שתי שעות כל הרצאה. ההרצאה הראשונה תהייה הרצאת פתיחה שתציג את היקף הבעיה ואחריה נציג ארבע הרצאות בנושאי פיזיולוגיה של תוצרת חקלאית והתהליכים המובילים להתכלות התוצר והטכנולוגיות הקיימות למניעת איבודי מזון טרי. שתי הרצאות על עקות אביוטיות והתמודדות עם בעיות פיזיולוגיות. בהמשך יהיו עוד שלוש הרצאות על פתולוגיה של תוצרת חקלאית, מנגנוני הדבקה, תוקפנות, מנגנוני הגנה טבעיים ודרכים למניעת ריקבונות. שתי ההרצאות האחרונות יתמקדו בחרקים תוך התמקדות בטיפולי הסגר לתוצרת טרייה ובגרעינים.
שיעור 1: הצגת היקף הבעיה של איבוד מזון טרי והגורמים לכך
- איבודי מזון ואיבודי תוצרת חקלאית טרייה בעולם ובארץ. ארצות מפותחות ומתפתחות
- איבודי מזון לאורך שרשרת שיווק תוצרת חקלאית טרייה
- תהליכים פיסיולוגיים (הבשלה גדילה, הזדקנות) ופתולוגיים המובילים לאיבוד מזון (פירות קלימקטריים/ לא קלימקטריים )
שיעור 2: שינויים ביוכימיים המתרחשים בפירות במהלך ההבשלה
- דופן התא והגורמים להתרככות
- צבע הפרי: כלורופיל, קרטנואידים ואנטוציאנינים
- טעם וארומה
- חומרי בריאות
שיעור 3: אתילן - הורמון ההבשלה
- נשימה קלימקטרית- מיטוכונדריה
- סינתזת האתילן
- המנגנון המולקולרי של חישת האתילן
- גישות להקטנת רמת האתילן והחישה שלו
- ניטור אתילן בתוצרת חקלאית
שיעור 4: הבקרה המולקולרית על תהליך ההבשלה
- מנגנון הבקרה על סינתיזת האתילן
- מנגנון הבקרה על ההבשלה בפירות אדישים לאתילן
- מעורבות הורמונים שונים בתהליך ההבשלה
- טיפוח להארכת חיי המדף של פירות וירקות
שיעור 5: גישות להארכת חיי המדף
- בקרת הרכב הגזים והטמפרטורה בחדרי הקירור
- ציפויים ואריזות – טכנולוגיות חדשניות
- מדדי קטיף ומיון תוצרת חקלאית באמצעות שיטות ספקטרליות
- פיתוח סנסורים
שיעור 6: נזקי צינה בתוצרת חקלאית
- תיאור הבעיה והגורמים לנזקי הצינה
- מנגנונים מולקולריים המעורבים בנזקי הצינה
- גישות להקטנת נזקי הצינה
שיעור 7: הזדקנות, נשירה וגדילה לאחר הקטיף
- הזדקנות בעלים ובמוצרי נוי בעיות ומנגנונים מולקולריים
- נשירה במוצרי נוי ופירות- בעיות ומנגנונים מולקולריים
- התעוררות ניצנים וגדילה בירקות שורש
שיעור 8: פתוגנים בפירות ובירקות לאחר הקטיף
- הפתוגנים המרכזיים התוקפים תוצרת טרייה
- דרכי חדירה והתבססות של פתוגנים שונים
- תרדמה בפטריות בעלות אורח חיים שונה
- התעוררות הפתוגנים ומנגנוני תוקפנות של פטריות
שיעור 9: מנגנוני עמידות הצמח לפטרייה
- דופן התא והקוטיקולה
- הורמוני הגנה
- הגנה מושרת והגנה קיימת
- חומרי הגנה
שיעור 10: גישות להדברת פתוגנים
- חיטוי וסניטציה
- טיפולים כימיים ופיזיקליים
- הדברה ביולוגית ומיקרוביום
- ציפויים ואריזה
- השראת עמידות ועיכוב הבשלה
שיעור 11: טיפולי הסגר להדברת מזיקים
- חשיבות טיפולי ההסגר לצורך ייצוא התוצרת
- טיפולי טמפרטורה: חום וקור
- טיפולי הקרנה
שיעור 12: אחסון של תוצרת חקלאית יבשה
- בעיות באחסון של גרעינים
- חרקי מחסן
- גישות להקטנת פחתים בגרעינים
הקורס אינו מוגבל במספר תלמידים.
דרישות קדם: פיזיולוגיה של הצמח, מיקרוביולוגיה.
הרכב ציון: 100% בחינה מסכמת על חומר ההרצאות.
מטלת סיום: בחינה בכתב.
רשימת ספרות:
רבקה ברקאי גולן. 2017. מחלות הפרי והירק הקטופים: התפתחותן והדברתן.
האיציקלופדיה לחקלאות, כרך ו'.
Stanley J. Kays. 1991. Postharvest physiology of perishable plant products. Postharvest Physiology and Hypobaric Storage of Fresh Produce: ed. Burg SP 2004
Paliyath, G., Murr, D. P., Handa, A. K., Lurie, S. 2006. Postharvest Biology and Technology of Fruits, Vegetables, and Flower.
Kader, A. A. 2002. Postharvest technology of horticulture crop.
Anna L. Snowden. 2008. Color atlas of post-harvest diseases and disorders of fruit and vegetables.
Noureddine, B., Norio, S. 2006. Advances in postharvest technologies for horticultural crops.